Експерти помагат на младежи да откриват фалшивите новини в интернет и

...
Експерти помагат на младежи да откриват фалшивите новини в интернет и
Коментари Харесай

Млад експерт от ГДБОП: Сега просто отваряш Plovdiv24.bg и намираш всичко

Експерти оказват помощ на младежи да откриват фалшивите вести в интернет и да не имат вяра на тях. Това стана ясно по време на конференция през днешния ден, на която беше показан план " Бъди в безопасност в интернет. Той се реализира с финансовата поддръжка на Националната стратегия за юношески действия и е на стойност 35 000 лв..

Срокът на осъществяване е няколко месеца от 15 юли до 31 октомври 2022г., като ще обхване младежи от 15 до 29 години. С тях ще се разискват тематики, свързани с дезинформацията и разпространението на подправени вести, популяризиране на негативите от експанзията в интернет и други. Младите хора ще бъдат включени в разнообразни осведомителни прояви, като задачата е да се стигне до огромен брой младежи в интернет.  Запознаване с разнообразни типове експанзия, идентифициране на проблеми, способи за справяне с агресивното държание и тормозът в интернет пространството.

Инспектор Емил Илиев от Главна дирекция за проведената престъпност – София, показа презентация на тематика " Противодействие на киберпрестъпленията " и даде извънредно потребни препоръки на младежите за предварителна защита и отбрана в онлайн пространството. Бяха наранени тематики за заплахите от злоупотреби с персонални данни и крадене на идентичност в интернет пространството, полови похищения в обществените мрежи, компютърни измами и други

" Само си представете времето отпреди 100 години. Били са нужни седмици едно писмо да стигне от единия завършек на България до другия. Това е развой, който през днешния ден, благодарени на технологиите, е пропуснат. Днес младото потомство даже не може да си показа какви затруднения е имало. "

" В наши дни няма усложнение с връзката и осведоменост. Сега просто отваряш уеб страницата на Plovdiv24.bg и намираш всичко, което те интересува за Пловдив и региона. Ползите от интернет са доста, само че има доста рискове. "

" Всеки ден след хакерски офанзиви се блокират към 600 000 профила във Фейсбук ", сподели Илиев и добави, че сега най-благодатната среда за осъществяване на полови киберпрестъпления е " Тик Ток “, по тази причина младежите би трябвало доста да внимават какво наличие споделят в обществената мрежа, с цел да не станат жертва на киберпрестъпление.

Вече има назначен екип по плана, който включва и психолог. Предстои младежите да преминат и през неофициално образования за предварителна защита при кибертормоза. Те ще бъдат обучавани по какъв начин да заобикалят рискови обстановки, цифрова логика на психиката, противопоставяне на осведомителния напън и дезинформацията.

В събитието се включиха над 30 младежи на възраст от 15 до 29-годишна възраст, като с изключение на тях имаше и представители от учебните заведения в града, както и други заинтригувани страни.

Проектът е на обща стойност 35 051 лева, от които 34 651 лева са финансова поддръжка на Национална стратегия за осъществяване на юношески действия по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 година, Министерство на младежта и спорта и 400 лева лично финансиране. Целта на Проекта е предварителната защита на кибертормоза, злоупотребите в онлайн среда, дезинформацията и разпространяването на подправени вести.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР